Eulàlia Martí

Garnter og frivillig-ansvarlig ved Naturplanteskolen

Skrevet af Knud Anker Iversen

Eulàlia MartíNår man søger mod Naturplanteskolen er det fordi man er passioneret og med hele sin sjæl står inde for tankegangen der ligger bag permakultur. Sådan er det i hvert fald når det gælder Eulàlia Marti.

Hun er 38 år og har sine rødder i Catalonien. Hun er uddannet biolog og økologisk landmand med PDC (Permaculture Design Certificate). Det var passionen for det gode landmandskab, der førte hende til Danmark. Første gang var i 2005 hvor hun deltog i et 6 måneders uddannelsesforløb på  Landbohøjskolen. Hun kunne godt lide Danmark og det førte hende til Roskildefestivallen i 2006 – med en enkeltbillet. Det var en skøn festival med danske venner, men hvad så….?

Med venners anbefaling kom hun til Vindbyholt ved Faxe. En socialøkonomisk institution, hvor man arbejdede med unge mennesker med diagnoser og med biodynamisk  produktion af grøntsager. Her mødte hun Jesper. De holdt kontakten efter hun flyttede tilbage til Catalonien og i 2014 blev de gift og har i dag sammen drengene Adrià på 9 år og Cesc på 5 år.

I 2012 mødte hun Aiah for første gang. Det var i forbindelse med et arrangement på Grennessminde som Aiah var medarrangør af. Det handlede om Incredible Edible (historien om Todmorden i Nordengland hvor nogle af beboerne gik i gang med at plante spiseligt overalt i byen).

Dette blev Eulàlia så inspireret af at hun gik i gang med i sin hjemby (Cardedeu med 17.000 indbyggere) at starte noget lignende. Hun stillede sig i spidsen for en gruppe, der bare gik i gang med plantekasser på torvet, frugttræer og grøntsager hvor det var muligt. Eulàlia var også med  i et projekt i Barcelona hvor hun var med til at etablere en byhave sammen med stofmisbrugere, der skulle socialiseres. Det gik godt, men stoppede efter et par år hvor Eulàlia måtte nedtone sit engagement da familien besluttede at bo i et stykke tid i Danmark.

Catalonien var dog ikke glemt. F.eks. var de tilbage i Catalonien fra efterår 2014 til september 2016. Cesc blev født i Catalonien juli 2015. 

Engagementet fornægtede sig ikke. Aiah var ikke glemt og da Eulalia opdagede at Aiah i 2017 holdt et foredrag om spiselige planter på Taastrup Bibliotek havde hun sit CV med under armen og tog fat i Aiah og tilbød sin arbejdskraft.  Aiah ansatte hende hen over sommeren i et par måneder, og således fik Aiah øjnene op for den passion og indsigt som Eulàlia repræsenterede. Eulàlia blev således genansat i 2018 i et halvt år hen over sommeren hvor meldingen fra Eulàlia var ”Jeg tror på Naturplanteskolen. Jeg er med, uanset hvad du har brug for min hjælp til”. Det blev til en række opgaver som at opformere og passe planterne, ekspedere kunder, anlægge nye bede.

 Vinteren var dog forbeholdt Catalonien og i efteråret 2019 var Eulàlia egentlig indstillet på at skulle bruge sit liv i Catalonien. Det havde altid været en aftale at de skulle bo i Catalonien. Danmark var noget midlertidigt. Hun føler en stærk tilknytning til den catalanske folklore(kultur), den meget mere åbne tilgang til hinanden (ikke noget med at ringe i forvejen) og den markant stærkere respekt generationerne imellem.

Udvandringsplanerne for familien var Jesper ikke enig i. Han ønskede at de skulle blive i Danmark endnu et år og denne uenighed endte i krise og strid. De flyttede fra hinanden, men af hensyn til børnene, endte hun med at finde et andet sted at bo i Danmark.  

Hun har nu fundet en bolig på landet, ikke så langt fra Jesper og børnenes skole og institution. Her er gode naboer og gode forhold for børnene som forældrene deles om. Savnet af Catalonien er der dog stadig. Ikke desto mindre har hun valgt ikke at ”slamme til ” i bitterhed, vrede og savn –  og så i stedet tage afsæt i at nu er hun i Danmark og kan dyrke sin passion.

Her kommer Naturplanteskolen ind som en forløsende medspiller. Her kan hun udfolde sine talenter og blive klogere. Her har Eulàlia ansvaret for produktionen af de mange planter, kontakten til de frivillige og en god del af salget. Nu er det ikke længere en sommeransættelse. Der er også brug for hendes indsats hen over vinterhalvåret.

Der er ingen tvivl om at Eulàlias stærke passion, den stærke energi og store indsigt er en gevinst for Naturplanteskolen, og indtil videre giver stedet hende en solid faglig base. Der er to vindere her.