Alexander Pakouline

Pedel ved Naturplanteskolen

Skrevet af Knud Anker Iversen

Alexander Pakouline

Det har været noget af en snoet vej, der førte til at Alexander (født i 1980) havnede som pedel på Naturplanteskolen. 

Han kommer fra Skt. Petersborg (tidl. Leningrad) . Her voksede han op med sin bror og fik en kombineret kokke/gymnasieuddannelse. Derefter gennemgik han en kombineret handels- og lederuddannelse. Hans far var skibsingeniør og kom en del rundt i verden og mente at knægten ville have godt af at komme på videreuddannelse i Danmark. 

Dengang i 2000 var det nemmere som udlænding at komme i gang med studier i Danmark, så han fik lov at komme på RUC som gæstestuderende. Han kom til at studere på Humbas (humanistisk basisuddannelse med international vinkling). Samtidig studerede han dansk ved siden af og bestod studieprøven efter to år. Dette muliggjorde hans optagelse på RUC, som ordinær studerende, dog uden ret til SU. Det blev til andet og mere end et gæstebesøg.

Der kom en kvinde
På RUC mødte han en anden udvekslingsstudent, Amelia, der kom fra Spanien og de slog sig sammen og blev i 2007 gift og fik en datter. Der var ikke noget med SU så Alexander arbejdede ved siden af studierne som postbud, og så stod han også for en filmklub, der holdt til på Gimle.

Naturen kan noget
En anden ting han kastede sig over, da alle dørene lukkede, var at få noget godt ud af naturen, og her fik han gavn af at han interesserede sig for permakultur. I det hele taget – fra barndommens ferieophold på landet – havde han fået en god indsigt i naturen.  Han gik i gang med at dyrke svampe og lave højbede i deres lille have. 

 En markant oprejsning
Hans sproglige og kulturelle baggrund gjorde ham oplagt som attacheret i forbindelse med COP15-mødet i København i 2009. Her skulle han bl.a. sikre at den Tadsjikiske præsident blev taget godt imod. 

I 2011 fik Amelia og Alexander deres anden datter, og det blev anledning til at Alexander begyndte at skrive børnebøger. Det skete mens han passede børnene derhjemme og konen måtte knokle med studierne. To dage om ugen var han dog ude og tjene penge – igen som postbud. 

En af de historier, han skrev, hedder ”Trædronningen” og det er en fortælling om Danmark og kulturmødet. Han manglede en illustrator og spurgte så dronning Margrethe om ikke hun ville lave tegninger, som hun gjorde til Tolkiens Ringenes Herre, men fik et venligt afslag. Det passede ikke lige ind i dronningens planer. Han har stadig ikke fundet en illustrator. 

Pædagogikken i spil
Udover at mad og natur spiller en central rolle i Alexanders liv, så føler han en stærk lyst til at bruge den pædagogiske del af sin uddannelse. Derfor passede det ham fint at han kunne få job på Himmelev Behandlingshjem, hvor han skulle være en del af et pædagogisk team omkring en pige med en voldsom autisme. Udover at være en god støtte for pigen, kunne han også gøre brug af sin madindsigt for at agere som en slags diætist. På samme måde kunne han også gøre brug af sin håndværksmæssige kunnen ifm. forskellige pædagogiske projekter. 

Her var han i seks år (2011-2017) hvor han havde to døgnvagter og så kunne holde fri og passe børn og familie resten af tiden. Det var en fin arbejdsrytme.

Lidenskaben for den gode mad førte ham i 2014 på et 14 dages ophold i Provence i Frankrig, hvor han stod i mesterlære hos en anerkendt bager, Daniel Collin, der udelukkende bagte surdejsbrød efter traditionelle franske metoder. Dette førte til at han – i familiens have – lavede sin egen brødovn udelukkende baseret på genbrugsmaterialer. Eneste nyt han skulle købe var de ildfaste sten til 200 kr. 

Christiania-cyklen fik nyt liv
Naboen havde en gammel christiania cykel som bare stod og rustede. Det generede og provokerede Alexander, der i en periode arbejdede for en cykelsmed og her blev ganske ferm til at sætte cykler i stand.  Den rustne christiania-cykel fik Alexander lov at købe for en slik. Det blev anledningen til en af Danmarks første pizzacykler. Det var jo bare et spørgsmål om at kombinere hvad han vidste i forvejen om cykelreparation, ovnsætteri og brødbagning. 

Også her blev basismateriale genbrug – f.eks. af valgplakater lavet af hygiejnisk plast gør sig fortrinligt som beklædning i cyklens kølekammer. Det var en spændende opgave, der designmæssigt var i proces over en længere periode. Pizzacyklen er ikke beregnet til offentlig brug, men man kan leje den og hyre Alexander med som kok. Han rykker dog ud når venner og bekendte plager ham. F.eks. Aiah der hyrede ham til at deltage ved høstmarked i 2016. 

En ven viste vej
Alexander havde – gennem en ven Paul – mødt Naturplanteskolen før. Første gang han kom her var tidligere på året i 2016 hvor han indgik i teamet der opførte komposttoilettet. 

Han dukkede så op, hvor der var bud efter pizzacyklen, men det var noget bøvl at cykle hele vejen fra Roskilde med den tungt udrustede cykel. Så enden på det blev, at det var da meget bedre hvis han kunne bygge en pizzaovn på stedet. 

Som sagt så gjort og efter de samme principper: fuld skrue på brug af genbrugsmaterialer. F.eks. står ovnen på 16 bildæk fyldt med perlesten og isoleret med glasflasker og lokal ler. Ovnen er opført sådan , at når den ikke skal bruges mere, kan den skilles ad i den oprindelige bestanddele. Intet går til spilde her. 

Der blev afholdt et vellykket kursus ifm. ovnbyggeri, hvor der blev undervist i at bruge lokale og bæredygtige materialer, hvilket er godt både for miljøet og pengepungen. Ovnen på Naturplanteskolen er spøgefuldt omtalt som ”Danmarks største insekthotel med en indbygget pizzaovn”. 

Naturplanteskolen var et personligt løft
Det har været et stort løft for Alexander at komme på Naturplanteskolen. Inden han på lønningslisten var hans tilgang til tilværelsen temmelig akademisk og teoretisk og meget i sin egen verden. ”Jeg kan godt lide at omsætte tankerne og ideerne til praksis. Det stimulerer min fantasi og kreativitet at Aiah ikke har lyst til eller penge til at købe nyt, men har behov for at der findes billige og kreative løsninger. 

Der er højt til loftet og her har jeg mulighed for at prøve tingene af. Ingen emsig arbejdsgiver, men tværtimod anerkendelse og god respons. 

Jeg har en god fornemmelse i kroppen, når jeg tager hjem fra arbejde på Naturplanteskolen. Jeg føler virkelig jeg har gjort en forskel. 

Inden Alexander kom på Naturplanteskolen brugte han en god del af tiden i sit eget selskab og f.eks. deltog i et fransk onlinekursus i tømrerarbejde. Det fortsætter han med, men nu i den gode vekselvirkning at hans hverdag er orienteret med at omsætte teorierne til praksis. 

Alexander blev ansat i 10 timer – tirsdag og onsdag – og så holder han ellers orden i det hele, plus står han for kurser, bygger kålslot og højbede, laver ombygning. Plus det løse.