De frivillige er et vigtigt element for sammenhængskraften 

Skrevet af Marie Lumholtz, Eulàlia Martí samt Lene Breum Larsen

Frivillighed er en af hjørnestenene hos Naturplanteskolen. Når man, som Aiah Noack, driver en planteskole, rådgiver om havedesign, er forfatter og har en permakulturhave tilknyttet, som hele tiden er i forandring, er der meget arbejde, som skal fra hånden. 

Derfor er der brug for mennesker, som har lyst til at deltage i at løse opgaverne på frivillig basis. De frivillige er vigtige og en stor hjælp med alt det praktiske arbejde. 

Der er en stor diversitet blandt de mennesker, som vælger at være frivillige hos Naturplanteskolen. Derfor er de også et vindue til verden for de ansatte. 

Eulàlia Martí siger: ”Det er så spændene at byde velkommen til nye mennesker og høre, hvad de kommer med, og hvordan de er nået til der, hvor de er i dag.”

Naturplanteskolen får hjælp fra frivillige både om torsdagen til planteskolearbejde og til events. Når en ny frivillig starter, finder vi sammen ud af, hvor personen bedst vil trives. Arbejdsopgaverne spænder vidt; fra ompotning af planter og lugning til at assistere pizzamanden ved events og meget mere. 

Det handler om at matche den frivilliges ønsker og behov med arbejdsopgaverne. Vi tager en snak med den frivillige om hun/han bedst kan lide at arbejde selvstændig eller sammen med andre, med mere fysiske eller stille opgaver. Sådan finder vi de rigtige opgaver og det tempo, der passer til den enkelte. 

Naturplanteskolen – et fristed og åndehul for mange frivillige
De skønne livskraftige omgivelser på Naturplanteskolen danner rammerne for en rigtig skøn måde at lære mennesker at kende på. Ofte arbejder de frivillige sammen om opgaverne. Og så snakker man sammen mens man arbejder. 

Mange frivillige oplever det at komme på Naturplanteskolen som et åndehul, hvor de kan afstresse, mens de arbejder og lærer.  

Læring og det sociale går hånd i hånd
Hvis man kommer over en længere periode som frivillig, lærer man ret meget forskelligt, da Naturplanteskolen er et meget dynamisk sted, og der sker altid noget nyt. Man behøver ikke at kunne noget om planter i forvejen, blot man er nysgerrig og har lyst til at flette sig ind i et team af engagerede naturglade mennesker.

Fokus på team work og samarbejde gør, at frivilligdagene også bliver ret sociale. Man har gode snakke med andre ligesindede, som er interesseret i de værdier, som udleves på Naturplanteskolen.  

I hverdagene plejer de frivillige og de ansatte at spise frokost sammen ved tolv tiden, og dér opstår der ofte spændende samtaler og udvekslinger. 

Eulàlia Martí siger: ”Jeg plejer at sige, at jeg arbejder i paradis. Jeg synes, at de frivillige, der kommer, går hjem med en masse livsbekræftende sanselige oplevelser. De deltager i en bæredygtig og hjertevarm proces her på Naturplanteskolen, hvor de laver noget konkret, som man kan se resultatet af med det samme.” 

Lenes oplevelse som frivillig
Lene Breum Larsen startede som frivillig i foråret, både om torsdagen og ved events.

Hun fortæller: ”Da jeg i foråret, efter mange år som embedsmand, fik mulighed for at tage fri og prøve noget andet, fik jeg øje på Naturplanteskolen.  

Jeg havde haft kontakt til Aiah nogle gange. Jeg startede med at melde mig ind i foreningen Naturplanteskolens venner og havde først mest fokus på at hjælpe ved events. 

Hurtigt fandt jeg ud af, at der også var mulighed for at være med i den daglige rytme ved at komme om torsdagen, hvor de andre frivillige mødte op. 

Jeg følte mig, fra første færd, taget rigtig godt imod, og nød den mere åbne tilgang til ledelse, og det at være sammen med gode og inspirerende kolleger. Den frihed der ligger i at få forskellige opgaver tilbudt – og så mærke efter hvad lysten og kræfterne siger – hvor man bedst kan bidrage lige den dag. 

Ved at være frivillig har jeg også lært at blive bedre til at se og opleve planterne – og fået meget mere viden om permakultur og de principper, der ligger bag. Det har også vist sig, at det er meget fleksibelt at være frivillig. Man kan faktisk komme andre dage end torsdag og flere af dagene i ugen. Eller springe uger over, fordi man skal noget andet.

Bare det at være udenfor og mærke de forskellige årstider mere intenst omgivet af så mange forskellige planter med dufte og farver er fantastisk. Og så lige få lidt inspiration til at sanke lidt til frokosten. Det er bare super dejligt.”

Har du lyst til at høre mere om at blive frivillig, så skriv til foreningen@naturplanteskolensvenner.dk