Freja Lautrupbine Harting Bjerre

Garnter ved Naturplanteskolen

Skrevet af Knud Anker Iversen

Freja BjerreFreja er 28 år og uddannet gartner fra gartnerskolen Vilvorde i Roskilde. Hun har været gartner på Naturplanteskolen siden september 2020.

Det var ikke nemt at finde en elevplads hverken for Freja eller for nogen af de andre elever, der ønskede at blive rigtige gartnere.

Faktisk var der kun en ud af 30, der i første omgang fik en læreplads. For at komme videre med uddannelsen var de fire kvinder, der tog til Island og delte en halv års praktik i et agurkegartneri. Således endte Freja med at være tre måneder i Borgarnes, en time nord for Reykjavik. Det var spændende og lærerigt, og hun fik nogle gode venner, som hun stadig har kontakt til i dag. Til sidst savnede hun dog også sit liv hjemme i Danmark.

Så var hun heldig og fik en praktikplads i startup-virksomheden ”Greenify” der arbejder med stueplanter og grøn indretning af kontormiljøer. Det var en god læreplads, som endte med at ansætte hende da praktikken og uddannelsen var slut. Samlet var hun der i næsten fire år.

I foråret 2020 stoppede hun. Hun trængte til nye udfordringer, der rummede mere end pasning af stueplanter og kontorarbejde.

Hun ramte en åre
Det gik faktisk lige som hun gerne ville have det. Hun havde brug for at tage en pause fra at arbejde efter en hektisk periode, så holdt fri henover sommeren og begyndte så at søge aktivt efter et økologisk gartneri eller lignende i sensommeren.

I september skete der noget. En ven havde besøgt Naturplanteskolen, som hun ikke havde hørt om før, og postede nogle billeder på Instagram. Det så interessant ud, og efter nærmere undersøgelse fandt hun frem til, at det var et sted for hende. Hun havde altid været ven af økologi, så hun kontaktede Aiah for mulighed for ansættelse. Hun ramte lige en åre her, for der var faktisk brug for en gartner på Naturplanteskolen, så hun blev ansat efter at have været i virksomhedspraktik i en måned.

Ansættelsen er på 30 timer, men med det særlige tvist, at opgaverne ikke ligger jævnt fordelt hen over året. Der er i vintermånederne begrænset med arbejde, så der bliver det kun til 1-2 dage om ugen (her får hun supplerende understøttelse imens), men så er der til gengæld ekstra brug for hjælpen i sommerhalvåret.

Det har været meget lærerigt at være med på Naturplanteskolen. En masse nye udfordringer og en stejl læringskurve, men det passer fint til Frejas temperament. Hun er rigtig glad for atmosfæren på Naturplanteskolen og nyder samværet med de øvrige medarbejdere og frivillige.

Ikke helt snorlige
Vejen til gartnererhvervet har ikke været snorlige. Freja kommer fra et hjem med have. Begge forældre har stor interesse for have og gør-det-selv projekter, som er noget der har fulgt hende lige siden hun var lille. Interessen voksede eksplosivt da hun flyttede for sig selv og fik stueplanter, som hun skulle passe. Det var spændende, at få styr på de enkelte planters historie, oprindelse og pasningskrav. Hun bor på Nørrebro, hvor der ikke er så meget jord at brede sig på, men hun blev dog en del af Byhaven 2200. Et initiativ, der skal fremme biodiversitet og madproduktion i byen. I dag er hun mere aktiv i forbindelse med Kulturhuset Øen, hvor hun har været med til at bygge en byhave op fra bunden.

I oktober 2019 var hun så heldig, at hun fik muligheden for at købe en nyttehave i Valby på 170 km2. Her bruger hun det meste af sin fritid, og sidste sommer lykkedes det hende at være selvforsynende med grøntsager. Siden hun startede på Naturplanteskolen er hun begyndt at implementere mere og mere permakultur i den lille have. I efteråret etablerede hun blandt andet en urtespiral, som hun er spændt på at se i fuld flor denne sommer.

Naturen og planterne var en fritidsinteresse først. Der gik noget tid før den slumrende interesse for natur og planter kunne omsættes til et job. Inden hun startede på gartneruddannelsen var hun i fire år ansat som pædagogmedhjælper i en vuggestue og en skovbørnehave. Et job som hun betragtede som en overgangsløsning mod det, som hun mere og mere kom til at brænde for – nemlig at få fingrene i det grønne.

Hun synes det er rigtig fedt og spændende at lære en masse nyt om de planter, der trives i Danmark og selvfølgelig permakultur. Hun er rigtig glad for at være så meget ude og at hovedparten af opgaverne er praktiske og samtidig giver hende mulighed for at formidle til gæster og kunder.

Hun drømmer om, en eller anden dag, at flytte ud af byen og få sit eget lille landsted. Hun og kæresten er begge meget glade for naturen, og drømmer om en gammel gård med masser af børn, dyr, skov, vand og byggeprojekter. Hun kunne godt tænkte sig, at starte hendes egen lille gårdbutik, som på sigt måske kunne udvikle sig til en lille planteskole.

Inspirationen fra Naturplanteskolen er ikke til at tage fejl af.