Indlæser Begivenheder

Filmklub “Breaking Boundaries”

30 november 2021

Breaking Boundaries: The Science of Our planet.

Anmeldelse skrevet af Carsten Høyer, naturfotograf

Denne film handler om vores planets helbred. Vi ved alle i dag, at vores lille blå planet er i krise. 

Jeg har savnet en film der gav et overblik over jordens status, og hvad vi er i stand til at gøre for at rette op på vores planet. For mig blev Breaking Boundaries en øjenåbner. En række forskere med den svenske biolog Johan Rockström i spidsen har undersøgt jorden som et kompliceret system. De har delt dette system op i 9 områder som alle har indflydelse på hinanden. De 9 områder er følgende: Klima, Jord, Biodiversitet, den hydrologiske cyklus (ferskvand), kvælstof- fosfor (gødning), havet, forurening og Ozonlaget. 

Hvert af disse områder bliver i filmen kommenteret sagligt af specialister, og grafisk illustreret på en ny og fascinerende måde. Vi får et samlet billede af jordens status og hvad vi kan gøre for at løse denne krise.  

Rockström mener at det er sikkerhedsrådet i FN, der skal styre begivenhederne. Jeg håber han får ret, men jeg tvivler. Interessant er også hans vision om en fælles bevidsthed. Forskerne har mulighed for at samle og dele al deres viden i den digitaliseret verden. Han mener også, at der skal et paradigmeskift til, for at vi kan komme videre. 

Vi kan læse om det stort set hver eneste dag. Ofte er den information vi får fragmenteret og ensidig. Alle oplysninger handler om klimakrisen og dens økonomiske konsekvenser. 

Selvom forskere over hele verden har råbt vagt i gevær de sidste 30 år har de færreste lyttet til dem før nu. Vi taler om biodiversitet og klima som aldrig før og politikerne over hele verden er begyndt at vågne op. Er det for sent? 

Hvis vi taler om biodiversitet, er vi på vej mod et kollaps. Ja nogle forskere hævder, at det er et langt større problem end klimakrisen. Det skyldes blandt andet, at vi mennesker fylder så meget på Jorden, at naturen får mindre og mindre plads. 

Forskerne bruger ordet ”Tipping point”, det tidspunkt, hvor vi ikke kan rette op på den skade, som vi har forvoldt. Den seneste danske Rødliste fra 2019 melder, at 1804 arter i Danmark er truet. På verdensplan er ca. 1 million arter truet ud af de ca. 8 millioner arter, vi kender på jorden. 

Biodiversitet er så kompliceret, at vi ikke kan sige, hvad følgerne kan blive. Alvoren bliver understreget, når en forsker tør hævde, at han regner med at menneskeheden ville kunne overleve tre måneder, hvis insekterne forsvandt fra kloden. Der er efterhånden ikke grænser for, hvilke skrækscenarier vi bliver præsenteret for. Og alligevel tøver vi.

Selvom disse temaer er alvorlige og kan virke nedslående, ender filmen faktisk med et positivt budskab: vi kan nå at rette op på jordens ubalance og de næste 10 år er afgørende. 

Kom og se filmen og bliv klogere. 

Foto: Carsten Høyer

Der er muligt at tilkøbe en ekstra billet til en ven!

Del denne begivenhed

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Detaljer

Dato:
30. november
Tidspunkt:
18:30 - 20:30
Pris:
50,00 Kr.
https://ezme.io/c/xRJ/zVCe

Sted

Naturplanteskolen
Stærkendevej 177
Hedehusene, 2640 Danmark
+ Google Maps
View Sted Website

Arrangør

Foreningen Naturplanteskolens Venner
E-mail:
foreningen@naturplanteskolensvenner.dk